Vállkezelés

2021.11.14

A történetem szeptember közepén kezdődött. Látszólag! Valójában évekre (évtizedekre) kell visszamenni, pontosan nem tudom megmondani, mikor és mi okból kezdett el fájni a vállam. Van némi sportmúltam, fiatalkoromban versenyszerűen röplabdáztam, és ez a sport mai napig életem része, hobbi szinten. Heti egy- két alkalommal járok röpizni.

Próbáltam visszagondolni, mikor kezdődött a jobb vállamban a fájdalom mozgás közben. Talán egy-két éve érzem, hogy fizikailag gyengült a karom ereje. Bizonyos mozdulatokra fájdalommal reagál a testem. Betudtam annak, hogy ez a korral jár, el kell fogadjam: nem leszek már fiatalabb.

A pandémiának esett áldozatul az én röplabdás kikapcsolódásom is. Hosszú kihagyás után szeptemberben indulhatott el újra a játék. Azzal a bizonyos vállfájdalommal ekkor szembesültem nyomatékosan. Korábbi mozgási képességeim beszűkültek, fizikai erőnlétem romlott. Nyilalló fájdalom jelezte, hogy nem csak sima kondicionális problémáról lehet szó, bár én próbáltam erre fogni.

Szeptember közepére egyik napról a másikra bedurrant a vállam. A napi leterheltsége nem változott, mégis egyre kevésbé volt befogható a jobb oldalam, mert nem csak a vállam, de az egész karom fájt. A saját súlyát megtartani is nehéz volt, nem hogy emelni vele. Egy kulcscsomó felvétele, kézben tartása is kihívás volt. Az éjszakáim forgolódással teltek, nem találtam olyan pózt a karomnak, hogy kényelmes legyen. Állandósult a fájdalom, ami a mozdulatokra nyilalló, éles és elviselhetetlen lett. Lógott a karom, zsibbadtak az ujjam, kezeimet összeérintve éreztem, a jobb kezem melegebb, mint a bal, ami gyulladást jelzett, a testtartásom eltorzult.

Három kialvatlan napot követően ebben az állapotban látott az üzemorvosom, aki azonnal szakorvoshoz irányított. Az volt a véleménye, hogy csak szteroidos injekció segíthet.

Kollégám javaslatára hívtam fel először Éva rendelőjét. Elmondtam, miért keresem, és azt is, hogy másnap megyek dokihoz.

A szakorvosi vizsgálat előtt készült a vállamról több irányú röntgenfelvétel. Ez nem mutatott ízületi elváltozást, meszesedést. A bemozgatásos vizsgálatkor az orvos megállapította, hogy komoly vállízületi gyulladásról lehet szó. Valószínűleg egy jóval korábbi nem kezelt sportsérülés lehet az okozója jelenlegi állapotomnak. Így felesleges az injekciós kezelés, ennél hathatósabb segítségre van szükségem. A doktor úr azt is elmondta: ha nem teszünk valamit, életem végéig így marad a karom. Kiírt gyógytornát, balneoterápiát..., illetve egy hónap múlva menjek vissza kontrollra. Ha nincs jelentős javulás, vállműtétre is sor kerülhet.

Ezzel az orvosi véleménnyel a kezemben kerestem meg ismét Évát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy különböző fájdalomcsillapító tapaszoknak köszönhetően elviselhetőbb volt az állapotom, mint korábban, de az esték keservesen teltek. Éva felajánlotta, ha úgy érzem, kibírhatatlan a fájdalom, soron kívül fogad. Erre nem volt szükség, de alig vártam, hogy kedd legyen!

Szeptember 21-én jártam először a rendelőben. Először hosszan elbeszélgetett velem Éva. Kikérdezett mindenről, ami csak hozzá tehetett valamit ahhoz, hogy minél pontosabb legyen az anamnézis. Csak ezt követően került sor a vizsgálatra, izomtesztelésekre és a kezelésre.

Az egyszerű karemelésen is lemérhető volt, mennyire be van szűkülve a jobb karom mozgása: a fájdalomtól és a gyengeségtől csak 90 fokig bírtam felemelni a karom. A kezelés közben és a kontroll mozgásnál is kérte a terapeutám, hogy jelezzem a fájdalom mértékét. Ez a továbbiakban is így történt, ezen mértük le a javulást.

Már az első alkalom végén fel tudtam emelni a karom fül mellé! Feszülést ugyan még éreztem, és a mozgás sem volt teljesen szimmetrikus a másik karomhoz képest, de nem fájt! Felöltözés közben is lemérhettem a változást, hogy mennyire nehezebb volt egy órával előtte levenni a pólót. Maga a kezelés nem volt fájdalommentes, de mégis jól esett, hiszen a fájdalom érezhetően csillapodott, mígnem teljesen megszűnt.

A második kezelés után már egyformán emeltem a két karomat, és a feszülés is megszűnt.

Összesen öt alkalomra volt szükség, hetente egyszer, hogy az eredmény tartós legyen.

Minden kezelés előtt megbeszéltük, mit tapasztaltam a hét során. Kezelés közben készült "előtte-utána" videófelvétel, vagyis szinte azonnal tapasztaltam a terápia jótékony hatását.

Nagyon hálás vagyok Évának, hogy segített. Szeptemberben nem gondoltam volna, hogy ekkora javulás elérhető ilyen rövid idő alatt!

Jelenleg nincs panaszom. Csinálom a "házi feladatokat" -nyújtó, testtartást javító gyakorlatok-, ha el nem felejtem. A karom, vállam erősítése folyamatban van, remélem, nem sokára visszanyerem a korábbi erőnlétemet!

Hanna

További sikertörténetek

Térdkezelés

2024.04.08

2,5 hónapja teljes protézist kaptam a bal térdembe. A műtét utáni felépülés lassú, sok türelmet és tornát igényel(t). A rehabilitáció a kórházban folyt.

Több hónapja tartó derékfájdalom után kerestem fel Évát, örökletes csigolyaelcsúszások miatt.
Már az első kezelés is rengeteget javított azon, hogyan is érzem magam a bőrömben. Három héttel később elmondhatom, hogy megszűnt a szinte már állandóvá váló kisebb-nagyobb fájdalom, ami a nap folyamán bármikor jelentkezhetett. Már probléma nélkül kelek fel...

Versenyszinten sportolok, testépítő vagyok, a testem hozzá van szokva a rendszeres magas intenzitású edzésekhez.
Részt vettem egy erőemelés versenyen, ahol nem egy maximális súllyal kellett 1 ismétlést csinálni, hanem egy magasabb adott súllyal a maximális ismétlést kellett végrehajtani (120 kg 16x, pihenés nélkül, folyamatosan). A versenyen a...