en-Váll-kar-hát-derék

23/05/2021

Már több, mint egy éve, kisebb megszakításokkal, de a digitális térben tanítom a diákjaimat. Előtte mindig állva, sétálgatva tartottam az óráimat.

Aztán arra kényszerültem, hogy ülve kössem le a figyelmüket. Órák után is még nagyon sokat görnyedtem a gép előtt, hogy olyan előadásokat állítsak össze, amivel odaszögezem a tekintetüket, és megtartom a figyelmüket még akkor is, ha azt csak egy telefon kijelzőjén át nézik.

Ennek persze meglett az eredménye. Nem tudtam felállni olyan könnyedén, néha fájt már mindenem.

A korábbi hátfájásom idén már háromszor is előjött. Azt éreztem, hogy komoly mozgástartomány-csökkenés állt be a végtagok esetében is. A bal karomat pedig évek óta nem tudtam felemelni fájdalom nélkül. Aztán hallottam Éváról a barátnőmtől, aki korábban járt nála. Gondoltam, kipróbálom, de azért a kíváncsiság is hajtott.

Nagyon alapos beszélgetést követően néhány gyakorlat következett, ahol előkerült a centiméter is. Kiderült, hogy mennyi van még hátra, hogy megérintsem a talajt...  A kezelés alatt bizonyos pontok megnyomása először fájdalmas volt, de ezek néhány másodperc után megszűntek. Aztán megint centiztünk. És igen! Mérhető volt a különbség. Éva folyamatosan jelezte, hogy most mit fog csinálni, hogy mozduljak. Skáláztuk 1-10-ig a fájdalmakat.

Úgy repült el a közel két óra, hogy észre sem vettem. Jelentem, már most sokkal jobb.

Fantasztikus érzés több év óta először úgy felemelni mindkét karomat, hogy azok nem fájnak. El sem hiszem, hogy ez megtörtént velem! Reméltem, hogy lesz némi eredmény, de azt álmomban sem mertem gondolni, hogy már az első alkalommal ilyen jó dolog lesz ez.

A következő alkalommal a hát és derék következik. Bízom benne, hogy ott is ilyen eredményeket fogunk elérni.

Bátran ajánlom Évát mindenkinek, akinek csak kicsit, vagy nagyon fáj egy ízület, izom, vagy testtájék. Nagyon megnyugtató légkör lengi be az egész szobát is, és Éva személyisége gyorsan feledteti az átmeneti fájdalmakat is.

P.I.