en-Első kezelés után...

11/03/2021
Még 2012-ben kezdődtek a problémáim: derékfájás, bal lábba lesugárzó éles fájdalom, zsibbadás. Akkor komplex kezelést kaptam Debrecenben: lokális injekció, izomstimuláció, akupunktúra, gyógyszeres tapasz. Kezelések után mindig enyhült a fájdalom, de épp a következő kezelésre újra visszatért. 6 kezelés után abbahagytam az elkezdett terápiát. Bő két hónap után szűnt meg a fájdalom, de a bal lábfej zsibbadás továbbra is megmaradt.


2015-ben ismét teljes erővel kiújultak a panaszaim, sőt újabb tünet, jobb kéz zsibbadás is társult hozzá. Reumatológia, ortopédia, neurológia, gerinc CT. Ismét kezelések, két hónap után gyenge javulás. Az orvosok közölték velem, ezzel együtt kell élnem, a zsibbadás irreverzibilis idegkárosodás következménye.

2020. december 24-én egy hirtelen mozdulat következtében teljesen "beállt" a derekam, lezsibbadt a bal lábam, segítség nélkül közlekedni sem tudtam. A pandémiás helyzet miatt most nem szerettem volna a kórházakat járni, meg úgyis meg volt a végleges diagnózis: ezzel együtt kell élni. Február közepén már nem bírtam tovább az állandó fájdalmat, időponton kértem Simon Éva manuálterapeutától.

Évi február 22-én fogadott. Alapos állapotfelmérés után elkezdődött a kezelés. Előtte nem bírtam lehajolni, lépcsőzni, gyalogolni csak minimálisan, azt is csak valaki segítségével. Kezelés alatt Évi végig magyarázta, mit kezel éppen, mi fog történni, fog-e fájni. Igen, fájt. Nem kicsit! De a kezelés végén a padlót érintve földig tudtam hajolni (25 éve nem volt erre példa), úgy éreztem, mintha mázsás terhet vettek volna le a hátamról, nem feszült a vádlim.

Nagy örömömben csak a rendelőt elhagyva vettem észre, hogy tudom mozgatni a lábujjaimat, az "irreverzibilis" zsibbadás elmúlt!

A rendelőtől a Nyugatiig gyalog mentem, segítség nélkül. Másnap iszonyú izomlázam volt, de tudok szabadon mozogni. A kollégáim nem hittek a szemüknek, van, aki már kedvet is kapott egy kezeléshez.


Köszönöm, Évi, és alig várom a következő alkalmat!

Móni, Debrecenből